HEMTREVLIGT MED

PLATSBYGGDA BOKHYLLOR

Platsbyggd bokhylla

 

En platsbyggd bokhylla ger dig ofta ett gediget och många gånger, lyxigt intryck. Med perfekt passform från golv till tak, ett anpassat förvaringsutrymme, kan vi tillgodose dina behov av förvaring, samtidigt får du en exklusiv möbel som andas klass och stil. Bokhyllor behöver inte alltid fyllas upp av alla dina största uppslagsverk.

Med fotografier och minnesvärda souvenirer från exempelvis, spännande resor kan du skapa en personlig och mycket hemtrevlig plats i ditt hem. Det vanligaste materialet vi bygger i, är MDF-skivor, då det är ett kostnadseffektivt och stabilt material med en rejäl hållbarhet, under många år. Några av våra kunder har även önskemål om att bokhyllan ska byggas i massivt trä, självklart kan vi ordna det med. Du kan alltid förvänta dig hundra procent flexibilitet av oss, där ingenting är omöjligt eller jobbigt.

Många gånger önskar våra kunder att få nyttja ett trångt och svårmöblerat utrymme med någon konstig vinkel, de ofta inte har någon användning för hemma?

 

Vad är en platsbyggd bokhylla?

En platsbyggd bokhylla kännetecknas av att den är helt måttanpassad efter dina önskemål och krav, vilket kan vara en bra lösning på dina förvaringsproblem. Den byggs därmed helt och hållet anpassad för ditt rum. Det finns inga standardmått, då allting skapas från grunden med antingen massivt trä eller MDF-skivor. När du funderar på vad du ska ha för mått i de olika sektionerna, så är det bra om du tänker på vad du ska förvara i den.

Vissa har bara en massa böcker som ska få plats, medan andra har en mängd med prydnadssaker och foton. Det kan vara bra om du ta några mått på de saker som ska få plats, då vi kan anpassa bland annat höjder och bredder för dina specifika saker. När det kommer till färgval, har vi möjlighet att lackera din platsbyggda bokhylla helt och hållet efter dina färg-önskemål, då vi går efter en NCS-skala, där de allra flesta färger ingår. Kulörvalen går i trender och en del av de allra populäraste färgerna är grön och grå just nu, men du väljer självklart din egen kulör.

 

Så här bygger du en platsbyggd bokhylla

Har du drömt om den där estetiskt perfekta och praktiska bokhyllan?

Det finns mycket att välja på i möbelvaruhusen, men det kan vara svårt att få till de rätta måtten och färgen, som passar just din vägg och stil. Vill du ha något som verkligen bara passar dig, ja då ska du verkligen satsa på att bygga en egen platsbyggd bokhylla. Den behöver inte täcka en hel vägg, utan det kan vara ett litet utrymme, som är svårt att möblera också. En platsbyggd bokhylla andas lyx och en känsla av gedigenhet.Självklart är det mycket att tänka på om du själv vill bygga din egen bokhylla. Planering är a och o, för att det ska bli så bra som möjligt i slutändan. Vi på Platsbyggarna har lång erfarenhet av att platsbygga bokhyllor och hjälper dig gärna med en checklista och några grundläggande tips innan du startar själv.


Dela upp konstruktionen i flera delar

För att det ska bli lättare och planera samt rita, är det bra om du delar upp konstruktionen i flera delar, dvs moduler. Det spelar ingen roll om det är en gigantisk bokhylla, eller bara ett par meter, allting blir enklare av att dela upp dem i olika moduler. De skarvar som uppstår mellan de olika delarna när du sedan monterar bokhyllan, täcker du med en list. Detta gör att helhetskänslan för att allt sitter ihop tillsammans förstärks.

platsbyggd-bokhylla-med-soffa-spegelpaneler

Från tanke till färdig bokhylla

Ska du bygga något så fint och exklusivt som en platsbyggd bokhylla, kan det vara bra att fundera både en och gånger på hur du vill ha den i utformning och kulör, då den ska fungera under många år framöver. När du skapat dig en bild över dina önskemål, kanske skrivit ner några bra punkter och eventuellt hittat en bra inspirationsbild, hjälper vi dig gärna att realisera dina önskningar. Har du svårt att bestämma dig för vad du önskar, kan vi besöka dig och tillsammans diskutera och designa fram en snygg och effektiv lösning.

När du väl har bestämt dig för det du vill ha, sätter våra finsnickare igång med tillverkningen. Vi har alla nödvändiga maskiner såsom, fräsar och svarvar samt lackering, för en total flexibilitet gällande utformningen.Räkna med ca 6-8 veckor innan leverans kan ske. Självklart kan vi även hjälpa dig med monteringen, om du önskar?

 

3 bra anledningar till att välja en platsbyggd bokhylla

* Total frihet gällande mått och kulörer.

* Nyttja konstiga vinklar och smala prång.

* Maximering av din förvaring.

 


Vilket träslag ska jag använda?

Vilket virke du ska använda är valfritt och beror mest på tycke, smak och budget. De flesta bokhyllor byggs av MDF-skivor, vilket är ett bra material att bygga sin bokhylla med. MDF-skivor passar utmärkt att använda både till hyllplan och sidorna på bokhyllan. När det gäller bakstycket så rekommenderar vi vitlackerade plywoodskivor. Dessa är både billiga och enkla att arbeta med. Nedtill på bokhyllan använder du en sockel och för att ordna med denna, så köper du bara trälister i önskad höjd. För att kunna bygga bokhyllan behöver du komplettera med färg, spackel och trälim.


Avslutande byggnation

Det första du gör i ditt avslut, är att du börjar montera ihop sockeln, som bokhyllan ska stå på. Detta gör du med hjälp av dina lister som placeras på högkant. En lämplig höjd på listerna kan vara ca. 5–8 centimeter. När sockeln är färdigbyggd kan du börja montera ihop modulerna och placera dem på sockeln vartefter. När du nu har byggt och skruvat fast dina moduler med varandra, placerar du täcksidorna på varje sida om bokhyllan. Därefter täcker du alla uppkomna skarvar med listerna. Avslutningsvis så spacklar och slipar du skruvhål, mellanrum och eventuella ojämnheter, innan du som sista moment, målar bokhyllan i önskad färg. Så enkelt bygger du din egna platsbyggda bokhylla.